2013. augusztus 28., szerda

Töretlen föld

I. Sz. Turgenyev: Töretlen föld című műve nálam 6 pontos. 3-4 Turgenyev regény elolvasása után elmondhatom, hogy nem ez viszi el a pálmát. Inkább a méltán híressé lett Apák és fiúk, vagy A puszták Lear-királya. (Ez utóbbival lehet, hogy mások nem értenének egyet, de nekem kedvenc Shakespeare művem a Lear király, ez pedig annak a parafrázisa.)

Persze kicsit igazságtalan a pontozási rendszerem abból a szempontból, hogy vannak olyan szerzők, amelyektől többet olvastam, így azokat a könyveket egymáshoz viszonyítom. Lehet, hogy jobban jár az a szerző, akinek csak egy műve van, vagy csak azt olvastam, mert azt önmagban értékelem hasonlítgatás nélkül. Ezzel azonban nem lehet mit tenni.
A szocializmus hajnalán játszódik a történet, amikor önfeláldozó propagandisták mennek ki a nép közé győzködni őket, hogy lázadjanak fel elnyomó földesuraikkal szemben. Ez azonban nem sikeres, a nemesek ekkor még visszaverik a támadást. A főszereplő ráadásul szerelmi háromszögbe keveredik, ahol ő a szerencsétlenebbik fél. Öngyilkos lesz. Mások sem járnak sokkal jobban: börtön, Szibéria, menekülés vár rájuk.
Az igazságért még a rokonainkat is elárulhatjuk, cserben hagyhatjuk?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése