2014. május 4., vasárnap

Eleink

Italo Calvino számomra igen szélsőséges író. Láthatatlan városok című műve például 4 pontos, ez a mű viszont KILENCES!
3 kisregényt tartalmaz:
A nem létező lovag Nagy Károly seregében játszódik. A főhős csak egy fehér páncélzat, benne nincs senki, csak a rang. Szabályok ezért nagyon fontos a lovagnak, ezek betartásával érzi azt, hogy él, ő egy létező valaki. A háború is szabályok szerint zajlik: a bosszúállás jogosságát és lefolyását egy bizottság irányítja. Szerelmi történések azért akadnak. Végén egymásra találnak. A mesélő egy női lovag, aki időnként apácának öltözik. A Szent Grál "nemes" lovagjai kegyetlenek. Látszat és valóság. Semmibe enyészik a főhős saját elhatározásából.
A kettészelt őrgróf a törökök elleni háborúk korában játszódik. Az egyik harc során az őrgrófot kettévágja az ellenség. Így ér haza egy Gonosz és egy Jóságos fél. De ez utóbbi is károkat okoz az erénnyel, ami szeretet nélkül kegyetlenné válik, Végül ugyanabba a lányba szeretnek bele, párbajoznak, és a doktor újra egyberakja őket. A történetet egy kisfiú szemszögéből látjuk.
A famászó báró a felvilágosodás idején zajlik. A főhős kisfiú korában felmászik egy fára, és egész életét ott tölti. A narrátor az öccse. Francia forradalom, szerelem, kalózok, felnőtté válás, eszmék. Fán élés, mint tiltakozás. Találékonyság.
Mit fejezünk ki az életünkkel?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése