2016. január 31., vasárnap

Tamás bátya kunyhója

Harriet Beecher-Stowe klasszikus regénye 7 pontos.
A rabszolgatartás ellen íródott mű sokféleképpen mutatja be, hogy hogyan lehet megalázni egy embert, mi mindent tehetünk kiszolgáltatott embertársaink ellen. Természetesen a hatalommal való visszaélés nem csak arra az időszakra jellemző, de ez egy kiemelkedő korszak ebből a tragikus szempontból.
Két fő cselekményszála van a regénynek, az egyik boldogan végződik, a másik tragikusan több szempontból is. Az erkölcsi győzelem azonban mindenképpen a címszereplőé és barátaié. Közben azonban sok megható, sírós, szomorú haláleset, szenvedés történik.
Többféle viszonyt is bemutat a mű a rabszolgákhoz, és ismét bebizonyosodik, hogy "Bűnösök közt cinkos aki néma", azaz, ha nem teszünk semmit a bűn ellen, akkor mi is hozzájárulunk a gonoszság terjedéséhez. Dante Isteni színjátékában is azok kapják a pokol legsötétebb bugyrait, akik erkölcsi döntésekben nem állnak ki  a jó mellett, akár kényelemszeretetből, akár lustaságból, akár félelemből stb.
Nagyon szemléletesen mutatja be a regény, hogy a rabszolgatartók is mennyire sérülnek ebben a rendszerben, mennyire megkeményedik a szívük, tompul az erkölcsi érzékük. Nagyon erőteljesek a szereplők ábrázolásai.
Kihagyhatatlan mű a listáról.

2 megjegyzés:

  1. Én eddig féltem elolvasni ezt a könyvet. Annak ellenére, hogy a történelem tanárom szerint remekül ábrázolja a rabszolgatartást, a legtöbb ismerősöm mégis nagyon unalmas és egyhangúnak találta. Viszont a könyvespolcomon ott várakozik és most az értékelésed meghozta hozzá a kedvemet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök neki. Különben szerintem egyáltalán nem unalmas. Ha nem lenne ilyen tragikus a témája akár a kalandregény kategóriájába is beleférne.

      Törlés