2016. április 26., kedd

Sziddhárta

Hermann Hesse ezen könyvecskéje 7 pontos.
Buddha élete, útkeresése, bár nem tudom, hogy mennyire hiteles, ismereteim közül néhánnyal nem találkoztam. Mindenesetre az élet értelmének keresése egy ember életében ellentétes életvezetési elvek alapján. Először gazdag, arisztokrata brahman, aztán böjtölő, kolduló barát, majd hedonizmus, kalmárélet és szerencsejáték, szexuális szabadosság, majd vissza a bölcs szegénységhez révészként. Az ellentétek gyorsan és sarkítottan váltják egymást. Szeretet, fájdalom, apaság, szerelem, barátság.
Végig az járt az eszembe ezt a rövid élettörténetet olvasva, hogy nagyon jól ábrázolja akaratlanul is Hesse, hogy mi is a különbség a keresztyénség és a többi világvallás között. Mindegyik világvallásnál az embernek kell hosszú küzdelmek árán elérnie a boldogságot, az üdvösséget. Egyedül a keresztyénségnél nem. Hiszen itt Isten tesz mindent, Jézus meghalt értünk, megváltott minket, nekünk csak el kell fogadnunk ezt, és már üdvözültünk is. Hiába, nincs más út, csak Jézuson keresztül az Atyához.
A buddhizmusnál mindenkinek egyéni útja, és szenvedései vannak.
Nagyon tetszett egyébként a folyó- és az időhasonlat. Hesse stílusa pedig szokás szerint könnyed, még ilyen komoly témánál is, élvezetes olvasni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése