2024. március 3., vasárnap

7. heti könyv: Egy varázslatos, elbűvölő könyv

 2024 hetedik hetében (február 12-18.) igen sok könyvet fejeztem be, és a változatos olvasás is meglátszik a különböző műfajokon. Lássuk is őket:

  1. Ali Hazelwood: A szerelem képlete
  2. Maja Lunde: A Nap őrzője
  3. Kálvin János: Kik a boldogok? 
  4. Friedrich Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról
  5. Szabó Krisztina: Az ellopott kívánság
  6. Nemere István: A fantasztikus nagynéni
Mindegyik tetszett, egy mégis kiragyogott közölük, mégpedig:

Tudom, hogy először a Hónővért kellett volna olvasnom, de az nem jött meg a helyi Lírába, így ebbe vágtam bele a tavaszra készülés jegyében. Egyáltalán nem bántam meg, hogy nem halogattam. A szöveg is varázslatos Maja Lundétól, 
nem lehet egyszerűen mesének titulálni, hiszen annyi tanítás, tanulság és figyelmeztetés rejlik benne a jelenre és a jövőre vonatkoztatva, hogy az hihetetlen. Mindemellett az illusztrátor, Lisa Aisato 


is kitett magáért. Nem egészen az én stílusom az a művészet, amit képvisel, de a történethez abszolút alkalmazkodott és szépen alátámasztotta a mondanivalót. Nagyon tetszett a falu és a völgy közti különbség szemléltetése a vidám, színes és a sötét, komor színek tekintetében.

Mint említettem nagyon elgondolkodtató a szöveg. Elsősorban természetesen a klímaváltozás tekintetében: Mit teszünk a Földdel? Visszafordítható-e a folyamat? Megakadályozható-e a tragikus végkifejlet? 

Azonban a családi kapcsolatok is hangsúlyosak. Megéri-e a bosszú? Főleg úgy, ha általa cserbenhagyunk olyanokat, akik számítanak ránk? A nagypapa-unoka kapcsolat pedig szívfacsaró volt. Az, hogy nem merték megölelni egymást sok évig, mert tartottak a másiktól, sajnos nagyon is életszerű. A vége pedig éppen ezért volt olyan szívet melengető. 

A baráti kapcsolat is fantasztikus volt. Mi az igazi barátság? Ha csak a jóban, a boldogságban osztozunk egymás örömén, vagy ha a nehézségekben is? Az ő kapcsolatuk kiragyogott a kötetből. 

Biztosan újraolvasós lesz! Mindenkinek ajánlom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése