2013. július 25., csütörtök

1001-es lista

Biztosan sokan ismerik az olvasni szeretők között az 1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz c. könyvet.
Barátnőmmel elhatároztuk, hogy 25 év alatt elolvassuk a listán szereplőket.

2010 nyarán kezdtük el nézegetni a listát, ami megtalálható a Wikipédián is.
http://hu.wikipedia.org/wiki/1001_k%C3%B6nyv,_amit_el_kell_olvasnod,_miel%C5%91tt_meghalsz


Természetesen nem minden könyv van lefordítva magyarra, csak kicsit kevesebb, mint 800.  Ha valaki behatóbban tanulmányozza a listát, könnyen észreveheti, hogy túlteng az angolszász irodalom benne. Ezért mi felvettünk a listára olyan regényeket is, amit mi jónak ítéltünk, főleg magyarokat és oroszokat.
Könnyítésül kikötöttük, hogy a lista 10%-ra mondhatjuk, hogy nem akarjuk elolvasni. Aztán nekiugrottunk.
Három éve, amióta belevágtunk már sok könyvet elolvastam, némelyiket azonban el is felejtettem. Ezért is indítottam ezt a blogot, hogy kis emlékeztetőket írjak az elolvasott regényekről. Arról, hogy milyen gondolatokat ébresztettek bennem. Így talán jobban megmarad az élmény.

2 megjegyzés:

  1. Klassz az oldal! És az is, hogy szeretsz olvasni!
    Elolvastam a blogodat, és nagyon tetszett!
    Számos könyvajánlók közül válogathattam!
    De melyik a kedvenced ezek közül?

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Örülök, hogy tetszik. Mint észrevehetted nagyon sokféle stílusú, műfajú könyvet olvasok. Mindegyik műfajban vannak kedvenceim. A listás olvasmányok közül talán A szél árnyéka tetszett legjobban. Azok közül, amit még a blog előtt olvastam a listából a kedvenceim: Henry Fielding: Joseph Andrews és barátja, Mr. Abraham Adams kalandjai, Smollett: Humphry Clinker kalandozásai, Louis de Bernieres: Corelli kapitány mandolinja, Haruki Murakami: Kafka a tengerparton, Salman Rushdie: A Mór utolsó sóhaja, Frank Schatzing: Raj, Herman Hesse: Az üveggyöngyjáték stb. Nagyon sok van. Ha írsz műfajt és kort, akkor talán jobban tudok ajánlani. Te miket szeretsz olvasni?

    VálaszTörlés