2013. július 26., péntek

A fáraó



Boleslaw Prus: A fáraó  című műve kicsit hosszú, de érdemes elolvasni. Én 7,5 pontra értékeltem.




Aki a történelmi műveket szereti, annak csemege ez a könyv. 1895-ben íródott, de teljesen modern a nyelvezete. Felfedeztem azonban benne anakronisztikus dolgokat. Például nem hiszem, hogy XIII. Ramszesz idejében ismerték volna a dinoszauruszokat, a gőzt, vagy akár, hogy a papoknak kapcsolatuk lett volna abban az időben a távoli Indiával és Kínával.
Természetesen a fő téma nem a régi Egyiptom bemutatása, bár arról is sokat megtudhatunk, hanem a hatalom természete. Az ifjú fáraó harca a túl sok hatalommal rendelkező papsággal.
 Fejlődésregénynek is mondhatnánk a műfajt, hiszen a történet akkor kezdődik, amikor XII. Ramszesz kijelöli az utódját, aki nagyszerű hadvezér, de az ország helyzetéről keveset tud, kicsapongó életet él, csak a saját feje után megy. Ehhez képest elég jól beletanul az uralkodásba a végén. A kémkedés teljesen mindennapos dolog mind a két fél számára.
Nagyon érdekesen sejteti az író a politeizmus mögötti egyistenhitet. Mesterséges csodákkal, körmenetekkel csak az egyszerű nép megtévesztése, kézben tartása a cél.  Azonban mégis ez lesz a döntő a végső játszmában.
A lengyel származású író hitelesen ábrázolja a hanyatló birodalmat és a fenyegető, nagybirodalommá szerveződő szomszéd, Asszíria viszonyát. Nem csoda, hiszen Lengyelország is sokszor volt a történelem során egy vagy több nagyhatalom játékszere.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése