2015. április 19., vasárnap

Kazár szótár

Milorad Pavic művének pontozásával bajban vagyok. A regény olvasása közben 4-7-ig változtak a pontok. Végül 7 pontot adok rá, elsősorban az ötlet miatt.
A kazár hitvita áll a könyv középpontjában, ha lehet egyáltalán ilyet mondani, mert elég sok rétege van. Ezt a vitát három szempontból vizsgáljuk: Vörös könyvön (keresztyén), Zöld könyvön (iszlám) és Sárga könyvön (zsidó) keresztül. Mindegyik a maga javára dönti el a hitvitát és ugyanazon a címszón belül is más és mást tárgyal. Ez természetesen automatikusan felveti a történelmi dokumentumoknak a hitelességét úgy általában. Természetesen egy történész tisztában van azzal, hogy a győztesek írják a történelmet, hogy egy közhellyel éljek, és szükség van ennek a szem előtt tartására és óvatosságra, de mégis megdöbbentő az, amikor ugyanarról a dologról mindenki homlokegyenest más véleményt ír le.
Itt az emberek élete is összefonódik a múltban és a jövőben is. A három író ugyanakkor és ugyanott, az első találkozásnál hal meg, és a három kutató a jelenben is megöli egymást vagy a Sátán, aki mindig jelen van, avatkozik bele a dolgokba.
Olvasás közben nagy káosznak tűnik az egész, és nem is mindegyik ugyanolyan színvonalú (például a Vörös könyv szó szerint szenvedés volt számomra, a Zöld viszont határozottan tetszett), de a végére mintha tisztulna a kép. Az olvasóra van bízva, hogy hogyan olvassa a művet: lineárisan, mint egy normális könyvet, vagy összevissza. Én éltem ezzel a szabadsággal: a Vöröset úgy olvastam, hogy elkezdtem az első szócikket, és amilyen utalást találtam benne, azzal folytattam stb. A Zöldnél majdnem folyamatosan olvastam, a Sárgánál pedig először a rövid szócikkekkel végeztem, majd utána jöttek a hosszabbak.
Az egyik fő vonulat az álom, az álomvadászok része. Érdekes fantazmagóriák keltek itt lábra.
Összességében elmondható, hogy nagyon összetett könyv, sok ötlet van benne, és az ember a végén nem tudja eldönteni, hogy a földhöz vágja, vagy azonnal kezdje el elölről olvasni a már tudott információk birtokában. Az azonban kétségtelen, hogy helye van az 1001-es listán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése