2017. augusztus 30., szerda

A rovarok élete

Viktor Pelevin műve 7 pontos. Már két regényét olvastam, de ez volt eddig a legjobban emészthető. Röviden összefoglalva társadalomkritika rovarok életén keresztül.
Pelevin élete:

 https://hu.wikipedia.org/wiki/Viktor_Olegovics_Pelevin
 





Krím - félsziget
A helyszín a Krím- félsziget, egy üdülőtelepülés. Itt élnek a rovarok, akik néha önismereti válsággal küzdenek: nem tudják, hogy éjjeli lepkék vagy szentjánosbogarak, néha másokká válnak: pl. szárnyas hangyából léggyé, vagy egyszerűen rácsodálkoznak az életre (szkarabeusz), amerikai vendéget fogadnak (szúnyogok).  Mindeközben az orosz társadalom problémáiról is olvashatunk a sorok között: alkoholizmus, külföldre menekülés, kollektivizmus vagy egyéniség, kisemberi örömök és bánatok, az értelmiség filozófiai útkeresése, a posztmodern értelmezése, a vezérkultusz stb. 

Rovarok közül kiemelkedik a légy, Natasa, és az amerikai vendég szúnyog, Sam kapcsolatának alakulása. Az érdekesebb itt Natasa, akinek gyerekkoráról kapunk tudósítást, de csak később rakjuk össze a képet. 

Az értelmiséget képviselik a szentjánosbogarak, akinek egyike, Mitya először úgy gondolja, hogy éjjeli lepke, csak az ellenség, a denevér feltűnése világítja meg szó szerint előtte a helyzetet. Nekem a legszimpatikusabb a szkarabeusz papa és fiú volt, de sajnos ők csak keveset szerepelnek. 
A legmeghatóbb, és talán legszomorúbb sors a szárnyas hangya mamának jutott, akit csak saját maga, és a lánya érdekel, nem élhet önálló életet, a kollektívának törvényeit kell követni, mindeközben azonban magányos és beszűkült élet jut neki. 

 Olvasmányos stílus teszi igazán élvezetessé és szórakoztatóvá etzt a kis könyvet. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése