2020. február 9., vasárnap

Nevil Shute : Az örökség

Ázsiához kerestem könyvet, amikor Malajziánál rábukkantam erre az 1001-es kötetre. Kivettem a könyvtárból, és meglepődtem, mennyire jó regényre akadtam így rá. Erős 8 pontos. 


Borító

 Maga a borító is nagyon különleges, három képből áll össze kicsit puzzle-szerűen, de nagyon jól kifejezi a regényt is, mert nekem olyan mozaikszerű volt. Ahogy haladtunk előre a történetben, változott kicsit a regény hangulata, mondanivalója és helyszíne, mintha képecskékből állt volna össze egy gyönyörű festménnyé. 

Tartalom

Több helyszínen játszódik a cselekmény. Malajziában a II. világháború alatt, amikor az angol asszonyok és gyerekek halálmenetben járják végig az országot. Itt találkozik két főszereplőnk, és a japánok kegyetlenkedése következtében Joe Harman feláldozza az életet a nőkért.  
Malajzia
Szerintem ez az első mondanivalója a könyvnek: Mit kezdenénk az életünkkel, ha tudnánk, valaki az övét adta értünk? Akkor duplán nem lehet eltékozolni. De ez egyben teher is lehet, ami összenyomhat. Közönyösen semmiképpen nem mehetünk el mellette. 
Szívszorító volt az is, amikor a maláj falu vállalva a kockázatot, befogadta a vándorokat, és együtt éltek, dolgoztak a háború végéig a rizsföldeken. 
Következő helyszínünk Anglia, ahol Jean hírét veszi örökségének. Ez a második mondanivaló: Mit tennénk, ha hírét vennénk, hogy hatalmas vagyon örökösei vagyunk? Eltékozolnánk? Magunkra költenénk? Soha többé nem dolgoznánk? Vagy értelmes célokra fordítanánk? Jean első gondolata a hála, és kutat ajándékoz a befogadó maláj falunak. 

Milyen jól teszi, ezáltal tudja meg, hogy Joe nem halt meg.
Ausztráliába utazunk, ahol egy sivár, sivatagos haldokló kisváros felvirágoztatása kezdődik meg a pár szerelmének, és az örökség hasznos befektetésének a következtében.


Szereplők:

Emlékezetesek maradnak a szereplők, mert mindegyik erős személyiség a maga módján. Narrátorunk, az ügyvéd, akit teljesen elbűvöl Jean. Joe, akinek honvágya van a háború alatt, és meséivel elülteti a magot a későbbi tervekhez. A példakép város, Alice Springs, ami követendő, ugyanakkor saját képükre formálható lesz.  
Alice Springs
Aztán egy erős nő, akik látja a problémákat, és van ötlete, bátorsága és vagyona ahhoz, hogy érdemben változtasson. Először mindenki bolondnak nézi, aztán már csak csodálják és elismerik. 
Mit vagyunk hajlandóak megtenni a közvetlen környezetünkért, a szerelmünkért? 

Élmény

Nagyon szerettem olvasni. Rengeteg mindent tanultam. Olyan konkrét dolgoktól kezdve, hogy mi a különbség a kenguru és a wallaby között, addig, hogy mire képes a szervezőkészség? 
wallaby
Mi kell az ötlettől a megvalósulásig? Milyenek is az aligátorbőrből készült cipők? Akárhova is sodor az élet, nem véletlen, hogy oda kerülünk,ahová, mert ha figyelünk, olyan dolgokat tanulhatunk, amik később létfontosságúak lesznek nemcsak nekünk magunknak, hanem a körülöttünk élőknek is. 

Stílus

Sokak szerint túl egyszerű a stílus, de szerintem ez akarattal ilyen. A tisztaság, az egyszerűség is a mondanivalót hangsúlyozza ki. Nekem ezzel semmi gondom nem volt. 
Aligátorbőr táska
Mondanivaló

Az elgondolkodtató üzenetek a következők voltak számomra:
  1. Mit tennék, ha tudnám, hogy valaki feláldozta az életét értem? (Tudom is!)
  2. Mit tennék egy hatalmas örökséggel? Hogy tudnám azt felelősségteljesen és a legjobban felhasználni?
  3. Mit adunk a világnak?
  4. Közösségeink mit profitál az életünkből?
  5. Elég hálásak vagyunk-e? Hogy fejezzük ezt ki?

Összességében mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, aki kikapcsolódásra, történelmi ismeretekre (van valóságalapja az asszonyok - gyerekek menetelésének), és erkölcsi dilemmákra vágyik. A happy end sem marad el a romantikus lelkűekre gondolva. 
Ez az első könyv, amit olvastam a szerzőtől, de a másik is kívánságlistás lesz. 
Helye van az 1001-es listán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése