2024. június 11., kedd

23. heti könyv: Egy kis csalás, mert ez egy sorozat

 A 23. hét (június 3-9) egy kicsit máshogy alakult, mert elkezdtem olvasni a Merítés rövidlistás könyveit, és az egyik gyermekkönyv annyira megtetszett, hogy rövid úton az összes részét kivettem a könyvtárból, és elolvastam. Ezek annyira összetartozóak a fejemben, hogy nem akartam egyet kiemelni, így most az egész sorozatot értékelni fogom egyben. Azért is csalás ez egy kicsit, mert nem egy héten belül olvastam őket, de legyünk rugalmasak!

7 könyvet olvastam el a héten, ezek:

1. Wéber Anikó: Anna Tükörképföldön

2. Mechler Anna: Olina és a varázsszirmok

3. Jo Callagham: Egy szempillantás alatt

4. Áfra János: Omlás

5. Kali Ágnes: Megvakult angyalok

6. Mechler Anna: Bíborka és a varázsfőzet

7. Sophie Irwin: Hozományvadász hölgyek kézikönyve

A hét könyve pedig Mechler Anna: A virágtündérek titkai lett.


Először jellemzem egészben a sorozatot, majd külön-külön is írok róluk röviden. Először is, én a sorozat negyedik részével kezdtem, hiszen idén ez került fel a Merítés rövid listájára a gyermek szekcióban. Mindjárt elbűvölt maga a koncepció. Mindegyik könyv egy-egy gyógynövényt mutat be. Az első oldalon rövid ismertetőt kapunk róla, majd indul a mese. A virágtündérek meghatározó ünnepe a virágvarázslat, amikor Herba anyó varázslása nyomán kiderül, hogy abban az évben melyik virág választ magának tündért. Ez úgy derül ki, hogy az elvarázsolt szappanbuborékban megjelenik maga a növény, és az eddig egyforma szürke ruhás tündérek egyikének megváltozik, megszínesedik a ruhája. Nevet is akkor kap, ami illik a virágjához. Attól kezdve ő felelős a növénye jólétéért, illetve megismerheti annak gyógyhatását is. Nagyon tetszett a virágok részletes bemutatása, megismertetése.

Mindezt bűbájos illusztrációk támogatják meg, ami Láng Anna kezeit dicséri. Mindegyik tündér más és más, és ez a leírásban, de a rajzokban is megmutatkozik. Olyan jó megtapasztalni, hogy a jellemük és a viráguk milyen jól kiegészítik egymást. 

Egyszóval csodaszép ez a sorozat kívül-belül. No de nézzük őket sorban:

Olina és a varázsszirmok

Ő kapott egyedül kalapot, ami mindjárt szimpatikussá tette, hisze nekem is állandóan a fejemen van nyáron. Ezenkívül őt mindig könnyű megtalálni a tömegben. Különleges még a barátsága is egy embergyerekkel, Zselykével. Az emberek elől bujkálniuk kell a tündéreknek, Zselyke mégis látja és védelmezi őket. Ezért is különleges ez a kapcsolat. Olina védence az orbáncfű, ami bőrpanaszokra jó, és teaként elkészítve kedélyzavarokat gyógyít. 

Bíborka és a varázsfőzet

Legszebb ruhát Bíborka kapta. Virága a bíbor kasvirág, ami 2020-ben Magyarországon az Év Gyógynövénye címet is megkapta. Sokan irigykedtek gyönyörű ruhája miatt először a lányra, de nagyon jól kezelték ezt a barátai, így minden elsimult a végére. A kasvirág megfázás megelőzésére és kezelésére kiváló.


Nadin és a varázstégely

A fekete nadálytő 2021-ben lett az Év Gyógynövénye.



Ízületi és izomgyulladásra, zúzódásokra nagyszerű, én is rendszeresen használok ilyen krémet, az illatát is szeretem. Nadin sem egy átlagos lány, kissé teltkarcsú és ügyetlenke, mindig nekimegy valaminek, így tele van kék-zöld foltokkal. Hamar megtapasztalja növénye csodálatos erejét. 


Gerti és a varázsgömböcskék

Ezt olvastam először, és ez azért is különleges, mert egy fa a védenc, a vadgesztenye, ami 2023-ban lett az Év Gyógynövénye. Visszerek kezelésére fantasztikus,

édesanyám is szokta használni. Meglepetés volt viszont, hogy szappanként is használható a gesztenye. Gerti még szürke tündér korában segített a kartevők elleni hadjáratban, így teljesen jogos volt az ő kiválasztása. Szép kis sapkát is kapott, és vastag köpenyt, hiszen neki ősszel, a hideg időben is dolga van még a természetben.

Cili és a varázscseppek

A cickafark 2022-ben volt az Év Gyógynövénye. Sebgyógyító és étvágyjavító hatása a mesében is szerepet kap. Cili egy nagyon egyszerű és bájos lány, nem sértődik meg könnyen, mosolygós, bátor és barátságos. Épp ezért illik hozzá az egyszerű ruha és ez a sok helyen előforduló virág.

A sorozat utoljára megjelent része még nincs meg a könyvtárban, de izgatottan várok rá. Édesanyámmal teljesen beleszerelmesedtünk a sorozatba.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése