2024. szeptember 1., vasárnap

28. hét: Miről árulkodik a táplálkozásunk?

 A 28. héten (július 8-16) négy szuper könyvet olvastam el: 

1. Czecz Fruzsina: Terítéken a lélek

2. Ray Nayler: Mamutrezervátum

3. Győrffy Ákos: A csend körei

4. Bánhidi Lilla: Sorsod Borsod

Ezek közül Czecz Fruzsina könyve lett a győztes. Nagyon szerettem olvasni. Önismereti és ismeretterjesztő kötet volt ez egyben. Szórakoztató a stílusa. V. Tóth Katinál láttam ezt a könyvet még évekkel ezelőtt, és rögtön megtetszett, fel is tettem a kívánságlistámra. Azonban elég drágán kínálták, és viszonylag nehezen volt beszerezhető, de aztán egy antikváriumos akcióban lecsaptam rá.


Nem a megszokott témaválasztékot öleli csak fel, nagyon változatos témákat mutat be. Egy csomó ismeretet, érdekességet megtudhattam. Nézzünk néhány idézetet:

"Gyomrunknak körülbelül 20 percre van szüksége, hogy jelezze: megtelt. Ha az étkezés csak egy 5-10 perces falás, a gyomornak és az agynak esélye sem lesz a közbelépésre. Mire tudatosulna, hogy már nem kell ennünk, addigra rég elfogyasztottuk az ideális mennyiség többszörösét. A test jóllakott ugyan, de az elme és a lélek továbbra is éhes marad, mert nem voltunk igazán jelen az evésnél." (66 old.)

"Mert az étel tökéletesen alkalmas arra, hogy ellazítson, és egymásra hangolja a családtagokat, ráadásul szimbolikusan még anyát is megjeleníti egy kicsit: a táplálás, gondoskodás édes ízét." (75. old.)

"Egy régi közmondás úgy tartja: 'Milyen a munkája, olyan az evése', vagy más formában: 'Milyen az evése, olyan a tevése'. Eszerint, ha valakit figyelünk étkezés közben, arról is tájékozódhatunk, hogyan dolgozik, hogyan működik az élet fontos területein." (142 old.)

"Mi az ünnep? Minden, ami nem hétköznap. És ami nem hétköznapi, hanem valamitől különlegessé válik, kilóg a sorból. Az ókorban egyenesen a mindennapokból való 'kigyógyításnak' nevezték." (225 old. )

Az elején végigmentünk a történelmen, hogy hogyan fejlődött a főzés és a táplálkozás kultúrája. Ezzel már megvett magának. Aztán megtudtam, hogy milyen ételek hogyan befolyásolják az ember hangulatát. Aztán egyes ételek fogyasztásánál milyen emlékek jönnek elő akaratlanul is. 

Egyszóval nagyon informatív volt ez a könyv, annyira szerettem, hogy 2025-ben ez is könyvklubos könyv lesz. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése